Wiele razy "dawałem spokój" w tym temacie bo uznawałem że nie warto, ale szczyt moich nerwów został już przekroczony.
Sobota. Piękne ciepłe sobotnie południe. Słońce - bezchmurne niebo. Wszystko pięknie prawda?
Nie do końca. Jak co sobotę każdy z pewnością sprząta swój dom, działkę, pościel wynosi do ogrodu aby ją odświeżyć, wiesza świeże pranie. Tak też jest i w moim przypadku. A sprawą która mnie już kompletnie rozmontowała jest zachowanie jednego z moich sąsiadów który niczego sobie w ten piękny słoneczny i CIEPŁY dzień zapragnął... no właśnie SPALAĆ BEZCZELNIE ŚMIECI w swojej kotłowni... Powiem jedno szlag mnie trafił i biała gorączka. To nie jest odosobniony przypadek. Wybryk. Zimą takie spalanie to non stop było uskuteczniane i nikt absolutnie nikt nie ośmielił się tego zgłosić!!! Ale koniec tego dobrego proszę Państwa. Zgroza. Raz wracając wieczorną porą po pracy ulicą Leśną wszedłem w chmurę obrzydliwego, gęstego i drażniącego dymu!!! Nie było możliwości aby złapać oddech oraz patrzeć na oczy!!!!!!! Moje ubranie przez tę chwilę śmierdziało niewyobrażalnie i nie nadawało się do ponownego użycia tylko do prania. Nawet ciało przeszło tym zapachem!!! Nie ma czasami opcji aby otworzyć okno w domu.
Ludzie co wy do nędzy wyprawiacie!!! Nie wiecie jakie szkody wyrządzacie sobie, swoim bliskim i waszym sąsiadom??? Jesteście tak tępi że trujecie wszystkich!!! Spalanie plastiku, tektury, gazet, czasopism, opon, ubrań może doprowadzić do czyjejś śmierci!! do ciężkich chorób układu oddechowego! do nowotworów!! Przygrzało Wam ludzie? Jeśli tak to znam na to sposób. Kara do 5000tys zł za taki proceder powinna Was kochani ostudzić. A to że niema się czym ogrzewać nie zmienia postaci rzeczy. Sam w okresie grzewczym płacę 2000 tys zł co dwa miesiące za gaz a też mi się nie przelewa!!! Zawsze można udać się do gminnego/miejskiego ośrodka pomocy społecznej lub do urzędu miasta o zapomogę na opał.
Czy urząd gminy walczy z takim procederem? Czy gmina sprawdza swoich mieszkańców pod względem gospodarowania odpadami zgodnie z miejskim/gminnym Regulaminem utrzymania czystości i porządku? Jak zgłaszać? Jaki jest czas reakcji. Czy można mieć pewność że zgłoszenie zostanie przyjęte a sprawa zbadana? Czy są sporządzane oficjalne i dostępne raporty?
Tylko proszę nie mówić że gmina biedna i w ogóle... Kary do 5000zł skutecznie załatają budżet na takie przedsięwzięcie.
Jeśli gmina nie zareaguje to ja zrobię wszystko żeby każdy smród na jaki natrafię był zgłoszony we właściwe miejsce. Gwarantuję to! Skończyła się Wasza bezkarność truciciele!